Nieuwsarchief

Laatste nieuws

13/7

Indeling met veel derby's voor S.E.S. 1

De KNVB heeft de nieuwe competitieindelingen bekend gemaakt. Voor S.E.S. 1 betekent dit een mooie indeling vol met derby's. Een seizoen om naar uit te zien dus voor zowel voetballers als supporters. Hieronder de gehele indeli... Lees meer »

 
10/7

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Wij zoeken voor aankomend seizoen kantinepersoneel voor de zaterdag en zondag wedstrijden. Samen in een team van gemotiveerde vrijwilligers onze gasten, spelers en leden voorzien van een hapje en drankje! Je kunt je opgeven ... Lees meer »

 
25/6

Herman Sommers vrijwilliger van het jaar

Tijdens het 50-jarig jubileum van de SES-veteranenafdeling op zaterdag 9 juni werd Herman Sommers gehuldigd als vrijwilliger van het jaar. Elk jaar wordt een lid van SES in de bloemetjes gezet, ontvangt een oorkonde en een b... Lees meer »

 
14/6

Wo. 20 juni 17.00 uur Kennismakingsevent kinderen t/m groep 4

... Lees meer »

 
13/6

Jeugdkampioenendag 2018

Op zondag 10 juni was de 42e jeugdkampioenendag van SES op sportpark “DE KOGELBERG” . Onder prachtige weersomstandigheden werd door ruim 80 jeugdspelers en speelsters gestreden om de titel sportman/sportvrouw 2018... Lees meer »

 
13/6

16 juni a.s. 10e editie 7x7 Gezelligheidstoernooi

Op zaterdag 16 juni is het weer zover! Het inmiddels traditionele gezelligheidstoernooi staat voor de tiende keer op het programma!    Programma 08:30 uur Sportpark open09:30 uur Aanvang toernooi+/- 18:30 uu... Lees meer »

 
13/6

Indeling jeugd 2018 - 2019 ( meiden )

De indeling voor de meiden afdeling is nu ook klaar:Indeling meiden 2018 / 2019 Mocht u vragen hebben, dan kunt u deze bij Frank Burgers ( contactpersoon tc ) stellen.... Lees meer »

 
2/6

Indeling jeugd 2018-2019

Na overleg met technische commissie, jeugdcommissie en alle leiders en trainers is dit de indeling van de jeugd voor het seizoen 2018/2019: Indeling jeugd 2018 - 2019 (excel bestand) De afdeling jongens is klaar, op enkele ... Lees meer »

 
 

Online Blessure Adviseur vergroot kennis over voetbalklachten

Online Blessure Adviseur vergroot kennis over voetbalklachten

door: Thomas van Zijl | 19 december 2013

Verzwikte enkels, verdraaide knieën, verrekte hamstrings; amateurvoetballers kampen vaak met blessures. De kans dat zij tijdens wedstrijden of trainingen fysiek letsel oplopen is aanzienlijk groter dan bij de profs. Deels is dat toe te schrijven aan beperkte medische begeleiding. Door de onlangs officieel gelanceerde online Blessure Adviseur te raadplegen weten nu ook amateurvoetballers sneller waar ze aan toe zijn.

Op de site van de Blessure Adviseur kunnen bezoekers door te klikken op een ‘virtueel lichaam’ eenvoudig achterhalen wat hun klachten mogelijk te betekenen hebben en aan de hand van welke oefeningen ze er snel van afraken. KNVB-arts Edwin Goedhart hoopt dat het online hulpmiddel voorkomt dat amateur-voetballers onnodig snel naar de huisarts of EHBO gaan.

“Veel spelers die na een training of wedstrijd met klachten kampen, zoeken naar medische assistentie. Vaak komt dat voort uit onwetendheid. Ze weten niet precies wat ze mankeren en nemen het zekere voor het onzekere. Soms is dat noodzakelijk, maar in verreweg de meeste gevallen gaat het om blessures die ze – zeker met de Blessure Adviseur – zelf kunnen constateren en behandelen. Denk aan kneuzingen en verrekkingen.” Met het initiatief van Sportgeneeskunde Nederland, het Sportmedisch Centrum KNVB, VeiligheidNL en Zilveren Kruis Achmea komen voetballers naar verwachting sneller op het goede spoor.

Profs en amateurs hebben te maken met blessures van dezelfde aard, maar amateurs hebben er in verhouding wel veel vaker last van. Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat de kans op blessureleed bij voetballers op lager niveau 35% hoger ligt. Goedhart is daar niet verbaasd over. “De KNVB organiseert wekelijks meer dan 32.000 wedstrijden voor de ruim 1,2 miljoen leden. Niet iedereen is even fit en ambitieus. Echt structurele begeleiding ontbreekt vaak. Een goede voorbereiding waaronder een warming-up kan al een wereld van verschil betekenen, maar daar is in het amateurvoetbal niet altijd voldoende aandacht voor.”

Bij veel amateurvoetballers ontbreekt de kennis om vast te stellen waar hun klachten vandaan komen en wat ze eraan kunnen doen. Het gevolg is dat EHBO-posten in het weekend een leger aan strompelende spelers op zich af zien komen en ook huisartsen het druk hebben met op het veld ontstaan blessureleed.

Goedhart: “Iedereen heeft recht op goede zorg, maar hier gaat het te vaak om overbodig en onnodig bezoek aan een medisch adviseur. Dat betekent dat de kosten hoger oplopen dan strikt gezien noodzakelijk. De Blessure Adviseur kan mensen tot het inzicht brengen dat ze zelf een hoop kunnen doen. Het gaat erom de kennisachterstand te verkleinen. Mochten voetballers uiteindelijk twijfelen en last blijven houden, dan is het advies eensluidend: ga naar een arts of fysiotherapeut. Laat duidelijk zijn dat de Blessure Adviseur daar geen vervanger van is, maar een aanvulling.”

Goedhart hoopt dat veel voetballers op korte termijn de weg naar de nieuwe online tool weten te vinden. Dat neemt niet weg dat hij zich realiseert dat er waarschijnlijk tijd voor nodig is om mensen te laten wennen aan het idee dat er meer is dan de fysiotherapeut en de arts. Het gaat hier om een gedragsverandering, die komt niet zomaar tot stand. Via de KNVB, verenigingen en sportartsen zullen we spelers wijzen op het bestaan van de Blessure Adviseur en de toegevoegde waarde moeten bewijzen.”

Komend jaar zal blijken of de site werkt; dat wil zeggen voldoende bezoekers trekt en adequaat advies geeft. Goedhart wil zich niet laten vastpinnen op exacte aantallen, maar geeft aan dat er veel gedaan is om de Blessure Adviseur toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. “Het wemelt er niet van de medische termen. Er zullen misschien wel artsen zijn die her en der een nuance missen, maar dat is van minder belang dan dat bezoekers weten waar ze aan toe zijn.”

Goedhart heeft er al met al vertrouwen in dat de Blessure Adviseur zal uitgroeien tot een waardevol instrument voor amateurvoetballers. “Als dat zo blijkt te zijn, zou het kunnen dat andere sporten dit concept overnemen. Natuurlijk zijn er sport-specifieke klachten, maar die zouden in dat geval vanzelf toegevoegd kunnen worden.”

Voor meer informatie: http://www.sportzorg.nl/blessure-adviseur-voetbal/

 

Agenda
Momenteel geen agenda items.

Stand SES 1
Achilles Reek 115 - 29
Constantia 112 - 28
Ulysses 114 - 28
Juliana Mill 114 - 26
SDDL 113 - 25
Herpinia 113 - 24
SES 113 - 21
SIOL 115-18
DSV 113-17
V.V. Achates 113-17
SV Milsbeek 111-12
HBV 113-9
Heijen 112-3
O.K.S.V. 113-3

R.K.S.V. SES Langenboom  |  Dennendijk 12  |  5453 KG  Langenboom  |  Tel. 0486 - 431545 Website ontwikkeling: Wux