Nieuwsarchief

Laatste nieuws

23/4

6 mei SES - Juliana en Millse mittag

De KNVB heeft de wedstrijd SES-Juliana verzet naar zondag 6 mei. Dat bekent dat ook de roemruchte aansluitende Millse Mittag dan plaats zal vinden.  Na het grandioze succes van vorige seizoenen zal zondag 6 mei a.s. wed... Lees meer »

 
22/4

SES komt niet voorbij 10-tal SDDL

Op deze zonovergoten zondagmiddag weet thuisploeg SES geen vuist te maken tegen SDDL. Zelfs wanneer de bezoekers met 10 man komen te staan, blijft het niveau matig. Gelukkig spelen directe concurrenten Juliana Mill en Ulysses... Lees meer »

 
19/4

SES 1 dag de baas in Het Philips Stadion

Op zaterdag 19 mei wordt een amateur voetbalclub voor 1 dag baas van het stadion van PSV. De club verhuist die dag met alles en iedereen naar het Philips Stadion, inclusief de koffiedame, de materiaalman en stadionspeaker. Me... Lees meer »

 
15/4

SES WERKT VERDER AAN ONGESLAGEN REEKS

Midden in het drukke programma van SES Langenboom ontvangt het Langenboomse team het ensemble van Ottersum op de Kogelberg. Het team van Ton Berens werkte ook deze wedstrijd aan de ongeslagen reeks na de overwinning op Heijen... Lees meer »

 
12/4

SES wint verrassend ruim van concurrent Herpinia: 3-0

Op de eerste van de drie donderdagen dat ingehaald moet worden heeft SES een ruime overwinning behaald op Herpinia. In een vooral in de tweede helft grimmige partij was een agressief SES vrijwel de hele wedstrijd de bovenligg... Lees meer »

 
8/4

SES wint op karakter uit in Sint Anthonis

Op de eerste warme zondag van het jaar heeft SES de drie punten mee naar huis kunnen nemen. Gemakkelijk ging het niet, de werklust van de bezoekers gaven de doorslag. Op een matig veld begon te thuisploeg furieus. Een vrije ... Lees meer »

 
2/4

Heijen het (paas)haasje op de Kogelberg

SES start sterk in de return tegen Heijen. Vanaf het eerste fluitsignaal staan de spelers in het geel-zwart tenue, scherp. Het middenveld zorgt voor veel balbezit in het voordeel van SES. Hierdoor ontstaat ook het eerste doel... Lees meer »

 
27/3

Wederom nieuwe datum gezelligheidstoernooi

Het zit ons niet mee dit jaar. Ook op onze nieuwe datum vond de KNVB het nodig om een geheel (dit maal een jeugd) programma in te lassen. Omdat we iedereen, ook onze jeugd, kans willen geven deel te nemen, hebben we moeten be... Lees meer »

 
 

Online Blessure Adviseur vergroot kennis over voetbalklachten

Online Blessure Adviseur vergroot kennis over voetbalklachten

door: Thomas van Zijl | 19 december 2013

Verzwikte enkels, verdraaide knieën, verrekte hamstrings; amateurvoetballers kampen vaak met blessures. De kans dat zij tijdens wedstrijden of trainingen fysiek letsel oplopen is aanzienlijk groter dan bij de profs. Deels is dat toe te schrijven aan beperkte medische begeleiding. Door de onlangs officieel gelanceerde online Blessure Adviseur te raadplegen weten nu ook amateurvoetballers sneller waar ze aan toe zijn.

Op de site van de Blessure Adviseur kunnen bezoekers door te klikken op een ‘virtueel lichaam’ eenvoudig achterhalen wat hun klachten mogelijk te betekenen hebben en aan de hand van welke oefeningen ze er snel van afraken. KNVB-arts Edwin Goedhart hoopt dat het online hulpmiddel voorkomt dat amateur-voetballers onnodig snel naar de huisarts of EHBO gaan.

“Veel spelers die na een training of wedstrijd met klachten kampen, zoeken naar medische assistentie. Vaak komt dat voort uit onwetendheid. Ze weten niet precies wat ze mankeren en nemen het zekere voor het onzekere. Soms is dat noodzakelijk, maar in verreweg de meeste gevallen gaat het om blessures die ze – zeker met de Blessure Adviseur – zelf kunnen constateren en behandelen. Denk aan kneuzingen en verrekkingen.” Met het initiatief van Sportgeneeskunde Nederland, het Sportmedisch Centrum KNVB, VeiligheidNL en Zilveren Kruis Achmea komen voetballers naar verwachting sneller op het goede spoor.

Profs en amateurs hebben te maken met blessures van dezelfde aard, maar amateurs hebben er in verhouding wel veel vaker last van. Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat de kans op blessureleed bij voetballers op lager niveau 35% hoger ligt. Goedhart is daar niet verbaasd over. “De KNVB organiseert wekelijks meer dan 32.000 wedstrijden voor de ruim 1,2 miljoen leden. Niet iedereen is even fit en ambitieus. Echt structurele begeleiding ontbreekt vaak. Een goede voorbereiding waaronder een warming-up kan al een wereld van verschil betekenen, maar daar is in het amateurvoetbal niet altijd voldoende aandacht voor.”

Bij veel amateurvoetballers ontbreekt de kennis om vast te stellen waar hun klachten vandaan komen en wat ze eraan kunnen doen. Het gevolg is dat EHBO-posten in het weekend een leger aan strompelende spelers op zich af zien komen en ook huisartsen het druk hebben met op het veld ontstaan blessureleed.

Goedhart: “Iedereen heeft recht op goede zorg, maar hier gaat het te vaak om overbodig en onnodig bezoek aan een medisch adviseur. Dat betekent dat de kosten hoger oplopen dan strikt gezien noodzakelijk. De Blessure Adviseur kan mensen tot het inzicht brengen dat ze zelf een hoop kunnen doen. Het gaat erom de kennisachterstand te verkleinen. Mochten voetballers uiteindelijk twijfelen en last blijven houden, dan is het advies eensluidend: ga naar een arts of fysiotherapeut. Laat duidelijk zijn dat de Blessure Adviseur daar geen vervanger van is, maar een aanvulling.”

Goedhart hoopt dat veel voetballers op korte termijn de weg naar de nieuwe online tool weten te vinden. Dat neemt niet weg dat hij zich realiseert dat er waarschijnlijk tijd voor nodig is om mensen te laten wennen aan het idee dat er meer is dan de fysiotherapeut en de arts. Het gaat hier om een gedragsverandering, die komt niet zomaar tot stand. Via de KNVB, verenigingen en sportartsen zullen we spelers wijzen op het bestaan van de Blessure Adviseur en de toegevoegde waarde moeten bewijzen.”

Komend jaar zal blijken of de site werkt; dat wil zeggen voldoende bezoekers trekt en adequaat advies geeft. Goedhart wil zich niet laten vastpinnen op exacte aantallen, maar geeft aan dat er veel gedaan is om de Blessure Adviseur toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. “Het wemelt er niet van de medische termen. Er zullen misschien wel artsen zijn die her en der een nuance missen, maar dat is van minder belang dan dat bezoekers weten waar ze aan toe zijn.”

Goedhart heeft er al met al vertrouwen in dat de Blessure Adviseur zal uitgroeien tot een waardevol instrument voor amateurvoetballers. “Als dat zo blijkt te zijn, zou het kunnen dat andere sporten dit concept overnemen. Natuurlijk zijn er sport-specifieke klachten, maar die zouden in dat geval vanzelf toegevoegd kunnen worden.”

Voor meer informatie: http://www.sportzorg.nl/blessure-adviseur-voetbal/

 

Zondag 29/04 om 14:30


SES 1 - SV Milsbeek 1

Stand SES 1
Achilles Reek 115 - 29
Constantia 112 - 28
Ulysses 114 - 28
Juliana Mill 114 - 26
SDDL 113 - 25
Herpinia 113 - 24
SES 113 - 21
SIOL 115-18
DSV 113-17
V.V. Achates 113-17
SV Milsbeek 111-12
HBV 113-9
Heijen 112-3
O.K.S.V. 113-3

R.K.S.V. SES Langenboom  |  Dennendijk 12  |  5453 KG  Langenboom  |  Tel. 0486 - 431545 Website ontwikkeling: Wux